Begåvade fiskar

En dykare vid Stora Barriärrevet utanför Australien såg en ovanlig syn, då han på väg upp från en 18 meter djup dykning hörde ett underligt ljud. Ljudet kom från en läppfisk, som tagit en hjärtmussla i munnen och simmat bort till en stor sten på bottnen. Under de följande 75 sekunderna hade dykaren turen att kunna ta en serie fotografier, som dokumenterar vad som skedde. Fisken vände sig på sidan och bankade musslan mot stenen med kraftiga slag med huvudet. Efter flera slag gick det hål på skalet, så att fisken kunde få tag i de ätbara delarna. Enligt marinbiologer vid bland annat Central Queensland University i Australien är detta kanske det första säkra beviset för att fiskar kan använda redskap.” (Illustrerad Vetenskap nr. 6-2012).

Ungefär samtidigt kunde också forskare, som dök vid Palau i Stilla havet, filma en annan läppfisk som grävde fram en mussla på havsbottnen, och sedan slog den mot en sten för att bryta sönder skalet. Denna film kan ses på länken http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4720907

Länge ansåg naturvetenskapen att en avgörande skillnad mellan människa och djur är att människan – till skillnad från djurrikets övriga inbyggare – kan använda sig av redskap som hjälpmedel för utförande av olika uppgifter. Den som först kunde motbevisa denna sedan gammalt vedertagna ”sanning” var den berömda beteendeforskaren Jane Goodall, som var den första att iaktta användningen av redskap hos schimpanser. Hennes definition på vad som är en ”redskapskultur” lyder som följer:

Användning av ett yttre objekt som en funktionell fortsättning av handen eller munnen för att uppnå ett direkt syfte”.

Det har nu visat sig att inte bara handförsedda djurarter, som schimpanser och andra människoapor, har utvecklat en sådan ”redskapskultur”. Vissa fåglar har t.ex. visat sig vara avancerade redskapsanvändare (se ev. artikeln ”Intelligensutveckling – hos människor och djur” https://www.kosmiskresenar.se/essaer/intelligensutveckling-hos-manniskor-och-djur/ och videoklippen i den första kommentaren under den artikeln), och det senaste är alltså att det nu framkommit bevis för att det även finns fiskar som måste räknas till redskapsanvändarnas exklusiva släkte. Detta är utan tvekan mer sensationellt än när det gäller fåglar, eftersom fiskar länge har ansetts som medvetandemässigt mer primitiva än både däggdjur och fåglar. Tidigare ansågs de så medvetslösa att de knappast ens kunde känna smärta (men den fördomen har nu kunnat motbevisas. Se t.ex. http://www.mynewsdesk.com/se/sveriges_lantbruksuniversitet__slu/pressreleases/slu-rapport-fiskar-kan-kaenna-smaerta-och-uppleva-lidande-651159).

En fisk som skapar ”symbolkonst”!

Och inte nog med det. Se här en “crop circle-liknande” symbol eller konstverk som nyligen upptäcktes på havsbottnen utanför Japan:

 

 

Bild: Yoji Ookata och NHK (japanskt TV-bolag)

 

 

 

Men det är en “crop circle” vars skapare har kunnat filmas i aktion – till skillnad från skaparna av dem som finns på landbacken… Se http://www.thisiscolossal.com/2012/09/mysterious-underwater-crop-circle-art-discovered-off-the-coast-of-japan/ och videoklippet på http://www.youtube.com/watch?v=57ZbRceybls&feature=related

Vem trodde att fiskar kunde skapa sådana fantastiska och geometriskt perfekta “crop circles” på havsbottnen? Det antyder att det nog också finns mer begåvade och utvecklade fiskar än vi tidigare har kunnat ana (även om deras syfte med dessa häpnadsväckande geometriska manifestationer primärt är av instinktiv natur i parningsdriftens och fortplantningens tjänst). I förklaringen till symbol 29 – se http://www.martinus.dk/sv/symbolerna/symboloeversikt/symbol-29/ – i Den eviga världsbilden del 3 skriver Martinus om att det finns egna ”kosmiska utvecklingsbanor” för ”många fiskarter eller havsdjur som nu finns i djupet

Martinus-citatet lyder i sin helhet så här:

Förutom jordmänsklighetens kosmiska livsbana finns det också andra sådana kosmiska livsbanor på jorden. Till dessa hör som nämnts bland annat de olika insektsarterna och andra väsensarter, av vilka en del redan har nått fram till att uppfylla vissa jordmänskliga, mentala utvecklingsstadier och formar samhällsförhållanden som höjer sig över vissa primitiva jordmänniskosamhällen. Likaså kommer många fiskarter eller havsdjur som nu finns i djupet, att nå människostadiet längs andra kosmiska banor än den som jordmänskligheten befinner sig på.” (Den eviga världsbilden 3 stycke 29.5).

Livet är fantastiskt i sin sagolika mångfald!

Publicerad i tidskriften Kosmos nr. 1-2014

2 reaktioner till “Begåvade fiskar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *